Ik begeleid goed opgeleide, zelfsturende vrouwen vanaf 30 jaar bij het oplossen van emotionele blokkades, zodat ze volledig uit de verf kunnen komen!

3 dingen die je moet weten als je met een langdurig project bezig bent

De hedendaagse maatschappij legt grote druk op ons. We moeten van alles:

 1. studeren
 2. werken
 3. opvoeden
 4. huishouden
 5. relaties onderhouden
 6. etc

En die druk kan ons behoorlijk bezig houden. Zo erg zelfs dat we ons opgejaagd en gestresst voelen. Wat kunnen we doen om dagelijks rust te creëren in ons hoofd, terwijl we bezig zijn met langdurige projecten?

Ding 1: Zorg dat je dagelijks bewuste 'Leef in het moment'- momenten hebt.

Ja! Inkoppertje. Leuk. Hoe doe je dat?

Om een voorbeeld te noemen: ik was laatst bezig met het schrijven van één van mijn eCourses. Dat is een leuke, maar ook tijdrovende bezigheid. Er gebeurt dan van alles in mijn hoofd. 'O ja, dit moet er in… dat niet vergeten…' en ik merkte dat zodra ik gestoord werd door de telefoon, de kat, of de kaasboer – die wekelijks aanbelt – ik nogal geïrriteerd kon reageren. 'Ja, ga weg, dit moet af…'
Helemaal waar. In de nabije toekomst is deze eCourse af. Maar nu… nu zit m'n hoofd vol, mijn ademhaling is snel en hoog in de borstkas. Hmmm.

Dus ging ik maar koken, het was immers al 17.00 uur. Koken is niet één van mijn favoriete bezigheden, dus ik heb altijd een aanloopje nodig om te beginnen. Maar toen besloot ik het koken met volle aandacht te doen. Met elke handeling dacht ik erbij wat ik deed: 'Ik pak nu de pan…zo, olie in de pan… ik snijd de groenten…ik was de groenten… kijk het water eens tussen de slablaadjes door sijpelen… '

Drie dingen vielen me op:

 1. ik werd rustig in mijn hoofd en mijn ademhaling vertraagde
 2. ik vond koken op dat moment niet erg om te doen
 3. ik had mijn kookresultaat verbeterd!

Dus…ben je druk aan het werk aan een langdurig project en zit je hoofd vol, sta op en

 • knip met aandachtde heg
 • stofzuig met aandachtde woonkamer
 • maak met aandacht de kattenbak schoon
 • …met aandacht….

Ding 2: Zorg dat je NU feedback krijgt.

Eh… maar het project is nog niet af?

Als je met een langdurig project bezig bent, dan moet je wachten op feedback. En aangezien wij mensen het beste varen als we direct resultaat zien van ons werk, moeten we dus zorgen dat we naast die langdurige projecten ook bezigheden hebben waar we wel direct feedback op krijgen.

Dus…

 • ga vanavond toch naar die koorrepetitie, ook al heb je veel te doen. Om direct te horen te krijgen dat je goed zingt is heilzaam voor je.
 • ga vanavond toch naar tennisles, ook al heb je veel te doen. Om direct te horen dat je backhand voortreffelijk is, heb je gewoon nodig.
 • bel die ene vriendin die je een tijdje niet gesproken hebt en hoor direct hoe leuk ze het vindt dat je belt.

En wat je ook kunt doen bij een langdurig project is deze opdelen in korte fasen, zodat je tijdens het traject vaker feedback hebt.

Ding 3: Zorg ervoor dat je het leuk blijft vinden.

Ja maar, ik doe toch al wat ik leuk vind?

Ook als we doen wat we leuk vinden, zijn er kanten aan een langdurig en leuk project die we minder leuk vinden. De kunst is dan om het werk zo in te delen dat we om de zoveel tijd iets 'minder leuks' doen.

Probeer dan het 'minder leuk' met volle aandacht te doen. Kijk dan eens wat er gebeurt.

Dus…

 • leuk
 • leuk
 • leuk
 • minder leuk, maar dan met aandacht
 • leuk
 • leuk
 • leuk
 • minder leuk, maar dan met aandacht
 • etc…

Vertel eens…welke klusjes/activiteiten doe jij om snel feedback te krijgen? En zou je dat met me willen delen in onderstaand commentaarveld? Ik kan wel wat inspiratie gebruiken en misschien andere lezers ook.


Wil je een e-mailtje ontvangen zodra ik een nieuw artikel plaats?


©2024 Praktijk "Zijn wie je bent"