Ik begeleid goed opgeleide, zelfsturende vrouwen vanaf 30 jaar bij het oplossen van emotionele blokkades, zodat ze volledig uit de verf kunnen komen!

5 stappen om jezelf (te beginnen) te accepteren

Als je regelmatig mijn blog leest, dan weet je dat mijn bedrijf 'Zijn wie je bent' heet. En dat is wat we allemaal graag willen zijn: onszelf. Niet het juk van een ander moeten dragen, maar gewoon lekker onszelf zijn.

Ook krijg ik weleens feedback op de naam. 'Het is toch "Worden wie je bent"?' Nee, het is 'Zijn wie je bent'. En niet

 • 'Zijn wie je wilt zijn'
 • 'Zijn wie je ooit hoopt te zijn wanneer je groot bent'
 • 'Zijn wie je bent als de zon schijnt'
 • 'Zijn wie je behoort te zijn'

Nee.. gewoon… 'Zijn wie je bent'… op dit moment…NU…met ALLES wie, wat en hoe je bent.

En dat is pittiger dan we ons realiseren. Want het is makkelijk om onszelf te accepteren wanneer we grappig, lief, mooi, vitaal, geliefd, intelligent, creatief, getalenteerd, slank, populair en succesvol zijn. Maar het is een heel ander verhaal wanneer we boos, gefrustreerd, verdrietig, lelijk, moe, dom, saai, afgewezen, voorspelbaar, dik, eenzaam, niet succesvol en geïrriteerd zijn. Dat willen we niet ZIJN.

Dit zijn 5 stappen om een begin te maken met zelfacceptatie:

 1. Maak een lijstje met namen van 5 mensen waar je een bloedhekel aan hebt, want een hekel hebben aan iemand anders, vertelt ons iets over onszelf. De ander spiegelt ons wat we te helen hebben in onszelf.
   
 2. Schrijf per persoon de grootste reden waaróm je een bloedhekel aan hen hebt op, op de volgende manier:

  Ik heb een bloedhekel aan [naam persoon 1], want hij/zij is/doet zo [slechte kant/manier].
  Ik heb een bloedhekel aan [naam persoon 2], want hij/zij is/doet zo [slechte kant/manier].
  Ik heb een bloedhekel aan [naam persoon 3], want hij/zij
  is/doet zo [slechte kant/manier].
  etc….

 3. Streep dan door 'Ik heb een bloedhekel aan', vul je eigen naam in tussen de blokhaken en vervang 'hij/zij is/doet' met 'ik ben/doe'
   
 4. Ga dan op een rustige plek zitten en voel per zin wat het met je doet. Wat roept het bij je op? Hoe voelt het voor je om contact te maken met je slechte kant? 
  Bied geen weerstand tegen wat er allemaal naar boven komt, maar WEES gewoon met het gevoel. Laat het gevoel er ten volle ZIJN.
   
 5. Leg per zin je hand op je hart en zeg dat je de negatieve gevoelens (boosheid, veroordeling, e.d.) die naar jezelf gericht zijn, loslaat. Spreek naar jezelf uit: 'Ik houd van je mét deze slechte kant/manier. Of ik het nu voel of niet, ik houd van mezelf.'

Het vergt moed om van jezelf te houden wanneer je op je 'slechtst' bent. Moed en doorzettingsvermogen. Maar het is mogelijk.
En of we nog wat moeten doen met de mensen op ons lijstje? Nee. Dat komt vanzelf wel, zodra we klaar zijn met onszelf. En dan weten we ook wát we moeten doen 🙂


Wil je een e-mailtje ontvangen zodra ik een nieuw artikel plaats?


©2024 Praktijk "Zijn wie je bent"