Ik begeleid goed opgeleide, zelfsturende vrouwen vanaf 30 jaar bij het oplossen van emotionele blokkades, zodat ze volledig uit de verf kunnen komen!

Vrede op aarde ! Een illusie ?

Als Life & Personal Coach is het mijn taak om mensen o.a. te helpen hun doelen te bereiken. En om je doel te bereiken is het nodig om in actie te komen. Om te doen! Er voor te gaan! Geen smoesjes! Geen excuses! Keuzes maken! Alles doen om uiteindelijk het beoogde doel te bereiken! Jaja!

Maar tijdens zo'n traject komen vaak persoonlijke kwesties naar boven. En dat levert bij velen van ons stress op. Want

 • we hébben een bepaald doel
 • daar móeten we naar toe
 • als we dat niet bereiken, dan hebben we gefááld
 • dan hebben we níet ons best gedaan
 • etc…

Ja, dan kunnen we heel streng zijn voor onszelf. Want we hebben geen tijd voor persoonlijke issues. We moeten dóór!

Vaak hebben we niet door dat we zo streng zijn voor onszelf. Zeker niet wanneer het goed gaat. Wanneer we dingen op tijd afkrijgen. Wanneer het gaat zoals we dat gepland hebben. Wanneer we de hoeveelheid werk dat we wilden verzetten inderdaad verzet hebben. Of wanneer we ons gedragen zoals we vinden dat we ons moeten gedragen, kleden, uiten, lopen, dansen, bewegen, etc.

Als we streng zijn voor onszelf, dan zijn we dat – bewust of onbewust – ook voor een ander. We ergeren ons dan aan de ander, omdat die niet voldoet aan ons ideale plaatje. Als de ander – in onze ogen – loopt te lanterfanten, dan irriteert dat ons. Want wij vinden dat onze manier van werken eigenlijk wel heel goed is en dat hoe wij het regelen en doen eigenlijk de norm is…

Maar als de ander ons irriteert, dan gaat het ALTIJD om iets in onszelf. We ergeren ons in feite aan onszelf, want – hoe we ook ons best doen – we voldoen soms totaal niet aan ons eigen ideale plaatje. Dat ideale plaatje kan iets van onszelf zijn of iets dat ons is opgelegd. Hoe dan ook… we voldoen soms gewoon niet. En dat is best heel erg frustrerend.

Als we ons ervan bewust zijn dat het eigenlijk altijd om onszelf gaat, dan kunnen we iets doen. Wat? Compassie hebben voor onszelf. Want het moment dat we compassie voor onszelf gaan voelen, verandert er van alles. Als we onszelf accepteren mét onze onvolkomenheden, dan gebeurt er iets. Dan komt er ruimte. Voor onszelf en voor de ander.

Compassie hebben is niet hetzelfde als onszelf ergens mee weg laten komen. Compassie gaat om liefde in élke situatie. Als we voor ons gevoel niet voldoen, omdat iets ons niet lukt of omdat we iets niet op tijd hebben afgekregen, dan kunnen we twee dingen doen.

 1. of onszelf de grond in boren: 'Sukkel die ik ben', 'Ik kan ook niets, he', 'Verdorie, wanneer leer ik het nou eens!'
 2. of onszelf met compassie benaderen: 'Het is me niet gelukt, maar ik ben nog steeds waardevol. Wat heb ik NU nodig?'

Compassie is erkennen dat we niet perfect zijn… en dat dat OK is. En als we die compassie voor onszelf volkomen toestaan, dan merken we al snel dat we meer en meer compassie hebben voor anderen.

 • Hoe meer compassie voor onszelf, hoe meer compassie voor anderen
 • Hoe meer compassie voor anderen, hoe minder irritatie, ergernis, veroordeling en onvrede
 • Hoe minder irritatie, ergernis, veroordeling en onvrede, hoe meer liefde, acceptatie en vrede
 • Hoe meer liefde, acceptatie en vrede, hoe minder conflicten, ruzies en oorlogen
 • Hoe minder conflicten, ruzies en oorlogen, hoe meer vrede op aarde
Vrede op aarde is echt mogelijk.
Niet door de ánder lief te hebben en te vergeven, maar door onszélf INTENS lief te hebben en onszélf KEER OP KEER te vergeven. Wanneer we dat doen, dan ervaren we diepe vrede in onszelf. En als íedereen op aarde vrede in zichzelf ervaart, dan…. 🙂

Wil je een e-mailtje ontvangen zodra ik een nieuw artikel plaats?


©2024 Praktijk "Zijn wie je bent"