Ik begeleid goed opgeleide,
zelfsturende vrouwen vanaf 30 jaar
bij het oplossen van emotionele blokkades,
zodat ze volledig uit de verf kunnen komen!

Weet jij wat je moet doen met je leven?

Laatst zag ik de film 'Evan Almighty' weer. Ik had 'm jaren geleden in de bioscoop gezien en toen moest ik ook zo vreselijk lachen om de overduidelijke mix van de sfeer van oude Hollywoodfilms en hedendaagse computergenialiteit. Misschien ken je deze film. Een – zeg maar –  'remake' van het bijbelverhaal over Noach en de zondvloed. Steve Carell speelt 'Noach' en Morgan Freeman speelt 'God'. In het begin van de film wordt Evan steeds gewekt om 6:14 uur. De wekker is van General Electric, dus staat de afkorting GEN voor de tijd. GEN 6:14 oftewel Genesis 6:14. Het bijbelvers waarin God tegen Noach zegt een boot te bouwen.
Vervolgens laat de film heel vermakelijk zien hoe 'God' een opdracht geeft aan Evan en hoe Evan – die totaal niet het nut ziet van de opdracht – op allerlei mogelijke manieren er onder uit probeert te komen. Nee, 'Noach' is niet erg meewerkend en welwillend. Maar ja, eerlijk gezegd vond ik dat 'God' niet veel rekening hield met 'Noach'. Hij gebruikt zijn almacht zelfs om Evan zover te krijgen te doen wat Hij wil. En uiteindelijk kan Evan niet meer en breekt.

Ik geloof dat dit voor heel veel mensen herkenbaar is. Het gevoel iets te moeten van God. Of je het wilt of niet. Je hebt niets te willen, je moet het maar gewoon doen. En wat kan je doen tegen de Almachtige? De Allerhoogste? Niets toch? Jíj kunt boos worden, maar Híj kan je in een oogwenk op een andere planeet zetten… in je eentje…en dan?

Het doet me denken aan vroeger, toen ik dat wel geloofde. Geloofde dat als ik iets wilde, God hoogstwaarschijnlijk het tegenovergestelde wilde. Want zo was God, had ik geleerd. Wilde je niet naar Siberië, dan stuurde God je zonder pardon juist daar naar toe. Dus grapte ik in die tijd weleens "Heer… ik wil níet naar Eilat. Alstublieft! Stuur me daar niet naar toe !"… 😉

Het was misschien wel een grapje, maar ondertussen zat het wel in mijn systeem. De overtuiging dat wat ik wil per definitie niet goed is. Per definitie indruist tegen 'de wil van God'. Dat 'God' geen rekening houdt met mij. Maar wat ik door de jaren heen ontdekte is dat IK geen rekening hield met mij. Telkens wanneer ik iets wilde, saboteerde ik mezelf door te luisteren naar anderen. En door niet op mijn eigen gevoel af te gaan.

We zijn onderdelen van het Geheel. We zijn geen lege vaten. Wat we denken, vinden en voelen heeft waarde, want het komt uit ons binnenste. En ons binnenste staat in verbinding met het Alles, dus hoe meer we luisteren naar onze innerlijke stem, hoe dichter we zitten op wat goed is voor ons.

Hoe meer we luisteren en handelen naar ons binnenste, hoe meer we ZIJN zoals we bedoeld zijn. We voelen dan ook wat de bedoeling van ons leven is en gaan niet meer lukraak te werk. Er is dan geen sprake van dwang of genegeerd worden. Nee, onze wil is dan in overeenstemming met de bedoeling van ons leven. En dat geeft rust. We moeten weliswaar eerst een strijd voeren om in die rust over te gaan, want we hebben immers hele andere dingen geleerd. Maar zodra we hierin geoefend raken, ervaren we steeds meer dat we 'op de juiste weg zitten'… 'in the flow' leven.

Het antwoord op de vraag 'Wat moet ik doen?' is de vraag 'Wat wíl ik?'. Want dan zitten we het dichtst bij 'wat de bedoeling is'.

Een paar dagen nadat we toen Evan Almighty hadden gezien, werd ik 's nachts plotseling wakker. Alsof ik gewekt was. Ik keek op de wekker. Het was 5:35 uur. Onze wekker is van Philips. Zou het….? Ik zoek Philipenzen 5:35 op, maar dat vers bestaat niet… 😉


Wil je een e-mailtje ontvangen zodra ik een nieuw artikel plaats?


©2020 Praktijk "Zijn wie je bent"