Ik begeleid goed opgeleide, zelfsturende vrouwen vanaf 30 jaar bij het oplossen van emotionele blokkades, zodat ze volledig uit de verf kunnen komen!

Boek: ‘Illusies’


Dit boek is de opvolger van Ingeborg Bosch's eerdere boek 'De herontdekking van het ware zelf'. Beiden behandelen de therapiemethode 'Past Reality Integration', kortgezegd PRI: Het integreren van het verleden met het heden.

Waar met name de theorie aan bod komt in het laatst genoemde boek, wordt in 'Illusies' de praktijk uiteengezet met duidelijke voorbeelden. Zodra je de techniek onder de knie hebt, kun je het boek als naslagwerk gebruiken.

PRI beschrijft de vijf afweermechanismen die een mens ontwikkelt in zijn leven vanaf de geboorte. De afweren zijn bedoeld om ons te beschermen tegen de pijnlijke waarheid. Bijvoorbeeld dat we ons niet veilig voelden in het gezin. Of dat we honger hebben geleden. Of dat onze ouders altijd maar ruzie maakten.

De vijf afweermechanismen zijn:

 1. ontkenning van behoefte
  (o, maar ik heb eigenlijk niets nodig)
 2. valse hoop
  (als ik nu maar dit doe, dan zal ik krijgen wat ik nodig heb)
 3. valse macht
  (de ander moet iets doen, dan zal ik krijgen wat ik nodig heb)
 4. primaire afweer
  (ik zal nooit krijgen wat ik nodig heb, want ik kan het niet, ik ben het niet waard)
 5. angst
  (als ik niet krijg wat ik nodig heb, dan gebeurt er iets ergs)

Ontkenning van behoefte zit het verst weg van ons echte gevoel af, angst juist heel dichtbij.

Zodra je gaat ontdekken in welke afweer je schiet bij een situatie, dan kan je die afweer ook omkeren, zodat je bij het gevoel achter de afweer komt en die kunt verwerken.

Voor velen is het moeilijk deze techniek aan te gaan, omdat men bang is om 'ouders de schuld te geven'. Maar daar gaat het niet om. Het gaat er niet om om onze ouders/opvoeders/verzorgers 'de schuld te geven' van dingen waar we nu nog steeds last van hebben. Want er zijn situaties geweest waar onze ouders ook niets aan konden doen (zoals oorlog of een ziekenhuisopname), maar toch ervaren we de gevolgen van iets dat lang geleden gebeurd is.

Het gaat er om dat we als klein kind iets nodig hadden, maar dat niet kregen. En met dát gaan we aan de slag. We gaan altijd met onszelf aan de slag. We nemen verantwoordelijkheid voor onszelf en staan heel bewust stil bij hoe iets ECHT is geweest voor ons.

 • Hoe het ECHT voelde dat er meer aandacht was voor het zieke broertje of zusje.
 • Hoe het ECHT voelde dat je vader geen belangstelling had voor je hobby.
 • Hoe het ECHT voelde om eenzaam en onbegrepen te zijn als kind.
 • etc…

 

Met PRI is 'waarom' totaal niet belangrijk, want dat lost niets op. Het gaat om hoe het voor ons was, ongeacht de redenen.

Want hoe eerder we bij die pijnlijke gevoelens komen en er bewust bij stilstaan. Hoe sneller we ze verwerken en steeds meer in het hier en nu kunnen leven. We kunnen opeens vergeven en een goed leven voor onszelf opbouwen. Klinkt goed, toch?

Zelf heb ik 4 jaar PRI gevolgd en heb deze techniek helemaal geïntegreerd in mijn leven. Het heeft mijn autonomie en verantwoordelijkheid voor mijn eigen leven enorm vergroot. PRI en EFT is een krachtige combinatie bij het oplossen van emotionele blokkades en problemen.


Als je iemand bent die aan zelfreflectie doet en de regie over je eigen leven in handen wilt nemen, dan kan ik je dit boek echt aanraden >>


Wil je een e-mailtje ontvangen zodra ik een nieuwe recensie plaats?


©2023 Praktijk "Zijn wie je bent"