Ik begeleid goed opgeleide,
zelfsturende vrouwen vanaf 30 jaar
bij het oplossen van emotionele blokkades,
zodat ze volledig uit de verf kunnen komen!

En wie denk jij wel niet dat je bent !!!

Een hele belangrijke factor in eigenwaarde is het besef hoe anderen ons zien. Wanneer we opgroeien is de manier hoe onze ouders met ons omgaan belangrijk, maar ook hoe onze leeftijdsgenoten ons behandelen.

Als je van jongs af aan gehoord hebt dat je niet de slimste bent, maar wel de mooiste. Of dat men zegt dat het niet erg is dat je niet goed meekomt op school, want de kans dat jij een rijke vent aan de haak slaat is toch veel groter dan het behalen van een diploma. Dan zou het best weleens kunnen dat je dat nu nog steeds denkt. Niet bewust. Maar in je onderbewustzijn. Dat je onbewust moeite hebt om van je schoonheid te genieten, omdat je daarmee anderen gelijk geeft en dat andere deel – dat slimme deel – van jezelf zou ontkennen.

Ook al heb je inmiddels twee titels voor je naam staan en geef je leiding aan een afdeling, je zult misschien een onderstroom van onzekerheid voelen die zo nu en dan naar boven komt en je doet wankelen. Bijvoorbeeld, zodra er iemand aangenomen wordt die iets meer ervaring dan jij heeft op het gebied waar jouw expertise ligt. Of wanneer een jongere versie van jezelf wordt toegevoegd aan je team. Want ergens ‘voel’ je dat je niet op je plek bent. Dat je daar niet hoort. Want jij zou niet de slimste zijn, weet je nog?

En als je doorgegroeid bent naar het ondernemerschap en je bedrijf probeert te runnen dat wel aardig lukt, maar nog veel beter kan. Ook daar zou jouw basisovertuiging aan ten grondslag kunnen liggen. Misschien voel je dingen als: ‘Ik hoor dit eigenlijk niet te doen’, ‘Wie denk ik wel niet dat ik ben’, ‘Ik ben toch niet slim?’, ‘Ik kan dit toch niet?’, ‘Zie je wel… het lukt niet, want ik ben niet goed genoeg.’

Bovenstaande kan allemaal voortvloeien uit wat ons verteld is toen we kinderen waren. Want voor ons als kinderen was het belangrijk wat anderen van ons vonden. Dat was onze overleving. Als de ander ons goed vindt, dan mogen we blijven, dan wordt er voor ons gezorgd, dan gaan we niet dood. Dus doen we ons best te voldoen aan een bepaald beeld.

Maar een andere factor die nog veel belangrijker is, is het besef hoe wij onszelf zien. Want hoe wij onszelf zien, bepaalt ook voor een groot deel – zo niet het grootste deel (!) – hoe anderen ons zien. Wat wij vinden van onszelf heeft invloed op wat anderen van ons vinden.

Vrouw
Als je je kindertijd en jeugd bent ontgroeid en bent gaan ontdekken dat je – naast je uiterlijke schoonheid – ook nog heel veel andere talenten hebt, dan is de kans dat jouw gevoel van waarde als vrouw enorm is gegroeid. Dat je voelt dat je op meerdere aspecten van het vrouw-zijn mooi bent, dan alleen op het uiterlijke vlak…

Professional
Zodra je het tegendeel hebt bewezen door de nodige diploma’s en titels te halen, is de kans groot dat de manier hoe je jezelf ziet is veranderd. Van onkundig en middelmatig naar deskundig en subliem. Zeker nu je weer voor een promotie staat…

Ondernemer
En als je je eerste ‘break even’ hebt bereikt in je onderneming, is de kans groot dat je jezelf als echte zakenvrouw ziet. En ga je je er ook naar gedragen.

Ja, de kans is groot… maar het gebeurt niet altijd. Waarom is dat? Hoe komt het toch dat we onszelf soms nog zien, zoals we geleerd hebben te ‘moeten’ zijn, ook al hebben we inmiddels het tegendeel bewezen? Hoe komt het dat ons zelfbeeld achter loopt op de realiteit?

Hoe het komt? Dat kan te maken hebben met het gevoel dat we als kind hadden, namelijk anderen nodig hebben voor onze overleving. Zolang we voldeden aan het door anderen gewenste beeld van onszelf, hoorden we erbij en konden we blijven leven. Maar … we zijn geen kinderen meer. We hebben anderen niet meer nodig om te overleven. We kunnen voor onszelf zorgen. We kunnen onszelf dus toestaan niet meer te voldoen aan het door anderen gewenste beeld van onszelf!

Dus…hoe kom je er vanaf! Dat is een betere vraag!!! Wat kun je doen om jezelf te zien zoals je werkelijk bent? Hoe zorg je dat je zelfbeeld in overeenstemming is met wie je werkelijk bent?

Doe onderzoek!

  • Noteer de complimenten die je krijgt als vrouw, als professional en als ondernemer. Weeg af wat waar is en laat dat tot je doordringen.
  • Observeer hoe je over jezelf praat als vrouw, als professional en als ondernemer. Houd je jezelf hoog? Of verontschuldig je je steeds voor wie je bent, wat je kunt en wat je doet?
  • Verander je gedachten … pas je taalgebruik aan … en ga staan in wie je bent !

Hoe zie jij jezelf? Hoe praat jij over jezelf? Klopt jouw zelfbeeld met de werkelijkheid?

En mocht je graag hierin gecoacht willen worden, mail of bel me dan, zodat ik je de mogelijkheden van bepaalde trajecten kan vertellen.


Wil je een e-mailtje ontvangen zodra ik een nieuw artikel plaats?


©2020 Praktijk "Zijn wie je bent"