Ik begeleid goed opgeleide, zelfsturende vrouwen vanaf 30 jaar bij het oplossen van emotionele blokkades, zodat ze volledig uit de verf kunnen komen!

Wat hebben we toch tegen handleidingen ?

Voor de meeste zaken zijn tegenwoordig handleidingen geschreven. Apparaten, machines, meubilair dat gekocht is bij een groot Zweeds bedrijf. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een handleiding voor geschreven. Zelfs voor de miniatuurspeeltjes, die in de chocoladen verrassingseieren zitten.

In sommige gevallen bestaat de handleiding zelfs uit drie delen. Er is een lange versie, een korte versie en een ultrakorte versie. Tegenwoordig kan je online filmpjes bekijken hoe iemand anders iets uitlegt door het helemaal voor te doen. Geweldig toch?

Maar voor de belangrijkste zaken in ons leven zijn geen handleidingen gegeven. Wanneer je baby geboren wordt, zit er geen handleiding bij. En de baby krijgt ook geen handleiding van het leven dat hij/zij juist is binnengegaan. Geen handleidingen over hoe je je kind opvoedt. Hoe je de middelbare school overleeft. Of hoe je je staande houdt als mens.

Wanneer je een relatie krijgt, zit daar ook geen handleiding bij. Terwijl relaties superbelangrijke onderdelen zijn van je leven. Daar kun je niet omheen. Relaties met familieleden, vrienden, zakenpartners, werkgevers, werknemers, kennissen en geliefden. En elke relatievorm heeft zijn eigen handleiding. Want je gaat immers niet op dezelfde manier om met je nicht, als met je werkgever. En dat maakt het best gecompliceerd.

Nee, de belangrijkste handleidingen gaan over onszelf. En dat heeft de mens allemaal zelf moeten uitvinden door de eeuwen heen. Dus gelukkig zijn er tegenwoordig veel handleidingen over onszelf. Vandaag de dag hoeven we het wiel niet meer uit te vinden, omdat er mensen zijn geweest die hun opgedane kennis tot handleidingen hebben verwerkt. Zoals:

Maar handleidingen moeten wel gelezen worden, anders werken ze niet. Men pakt vaak vol enthousiasme de nieuwe computer, tv of harddisk recorder uit, maar legt de handleiding naast zich neer. Begint vervolgens het apparaat in te pluggen, te installeren, in te programmeren zonder de handleiding te raadplegen. En dan lukt er iets niet. Hmmm. Frustratie. ‘Is dat ding kapot of zo’. Gefronste wenkbrauwen. Nerveuze vingertjes die ongeduldig op knopjes drukken. ‘Pot Tandoori…waarom werkt het niet?’ Uiteindelijk wordt met grote weerstand de handleiding opgepakt en gelezen.

En een handleiding gebruiken staat voor veel mensen gelijk aan falen. Falen omdat je iets niet zelf weet. Falen omdat je iets niet zelf kunt.

En falen staat voor veel mensen weer gelijk aan niet goed genoeg zijn… Niet voldoen. Tekortschieten. Mislukken. Fouten begaan. Hun doel niet bereiken. Afgaan. Floppen.
‘Kom, kom, niet zo dramatisch’ zeg je misschien. Maar sta er de volgende keer eens goed bij stil wanneer je om hulp moet vragen en weerstand voelt. Waar gaat die weerstand over die je voelt, wanneer je man of je vrouw tegen je zegt: ‘Joh, dan vraag je de weg toch even?’ of ‘Zou je niet een cursus willen doen over dat onderwerp?’

Door handleidingen te lezen investeer je in je grootste goed: jezelf! En dan bedoel ik natuurlijk niet de handleiding van de digitale videorecorder, maar ‘handleidingen’ over persoonlijke ontwikkeling, seks, relaties, vrouw zijn, moeder zijn, onderneemster zijn, vrijgezel zijn… en ga zo maar door.

Het leven is tekort om alle fouten eerst zelf te maken. Wees daarom goed voor jezelf en investeer in materiaal dat je helpt valkuilen te omzeilen, putten te ontwijken en doodlopende wegen níet in te slaan.

Op welke gebieden zou jij in jezelf willen investeren? En welke handleidingen heb je daarvoor nodig? Kun je jezelf openstellen voor het voorwerk van anderen?

TIP
Eén van de nieuwste handleidingen op het gebied van relaties is zojuist op de markt gekomen. Het is geschreven door Steven Badal en heet ‘Waarom boeken over relaties niet werken‘.

Het huwelijk zou een feest moeten zijn! Toch geldt dit niet voor de meeste huwelijken.

Koppels leggen hun levens in elkaars handen en ze verwachten daarbij dat hun partner hen gelukkig zal maken.

Volgens Steven Badal, komt geluk van binnenuit.

“Je moet eerst gelukkig kunnen zijn met jezelf, zoals je bent. Dan alleen zal je relatie staan als een rots.”

Dit boek is al op de markt in het Engels en in het Frans. Afgelopen vrijdag (11 mei 2012) kwam hij in het Nederlands uit. Voorafgaand aan een relatieseminar werd het eerste exemplaar aan Steven Badal overhandigd.

Hij sloot het seminar af met de ludieke woorden :

” Voordat je trouwt…zorg dat je mijn boek gelezen hebt ! “

P.S. Voor het geval je het je afvraagt…ja… Steven is mijn broer 🙂


Wil je een e-mailtje ontvangen zodra ik een nieuw artikel plaats?


©2024 Praktijk "Zijn wie je bent"