Ik begeleid goed opgeleide,
zelfsturende vrouwen vanaf 30 jaar
bij het oplossen van emotionele blokkades,
zodat ze volledig uit de verf kunnen komen!

Ben jij een held ?

Om die vraag te beantwoorden is het handig de definitie van een held te weten.

Van Dale (Groot woordenboek van de Nederlandse taal) beschrijft zeven betekenissen voor het woord “held”:

 1. dapper krijgsman, strijder die door moed uitblinkt
 2. dapper strijder uit de voortijd, wiens onsterfelijke daden in epen en sagen worden herdacht
 3. iemand die niet bang is, die het gevaar niet vreest
 4. iemand die lichamelijk sterk is, of die een grote kennis of vaardigheid bezit
 5. iemand die uitmunt door grootse daden
 6. de persoon die het middelpunt van de handeling is in een roman, een toneelstuk enz.
 7. hoofdpersoon, middelpunt

En als het een superheld betreft is er nog een punt 8: iemand die van extravagante kleding houdt….

Zo, nu we het weten… laten we eens zien wie er vandaag de dag allemaal voldoen aan deze beschrijvingen.

 1. Militairen zijn de ultieme strijders van vandaag
 2. Deze slaan we over, want we praten over nu en niet over toen
 3. Journalisten, die met gevaar voor eigen leven verslag doen van de meest heftige situaties in de wereld, zijn dappere mensen
 4. Juri ‘Lord of the Rings’ van Gelder is enorm sterk, Einstein bezat grote kennis en Tiger Woods kan ontzettend goed een balletje slaan
 5. Nelson Mandela zat ruim 27 jaar in de gevangenis en kwam er onverbitterd uit
 6. Chris Gardner is de hoofdpersoon uit de film “Persuit of Happyness”: over een man die in het opleidingsprogramma tot effectenhandelaar zit
 7. Die hele populaire jongen op school, die ieder meisje kon krijgen en altijd heel succesvol was en veel aanzien genoot
 8. Superman

Dat is best een lijst. De één nog indrukwekkender dan de ander.
Even nader bekijken…wat hebben ze gemeen:

 1. Even de dienstplichtigen daargelaten… iemand kiest om militair te zijn. Het verlangen om haar/zijn land te dienen is groot. Het besef dat er risico’s aan vastzitten is er ook. En toch doet iemand het: militair worden.
  Maar als het teveel wordt, dan kan er soms iets knappen en doet een militair iets afschuwelijks dat zij/hij juist probeerde te voorkomen of op te lossen. En dan komt in het nieuws dat militairen plassen over dode Talibanstrijders . Of een doodseskader vormen dat willekeurig mensen doodschiet. Of in de kelder van een gevangenis weerloze gevangenen mishandelen en vernederen.
 2. n.v.t.
 3. Kun je je Peter Arnett nog herinneren? Die Amerikaanse journalist die tijdens de Golfoorlog rechtstreeks verslag deed van de bombardementen. Hij stond te bibberen op het dak van het hotel, terwijl de bommen achter hem insloegen. Hij kent dus wel degelijk angst.
 4. Jury van Gelder is beresterk, want zijn armen kunnen zijn hele gewicht in de meest onmogelijke posities aan de ringen dragen. Helaas bleek deze man niet bestand te zijn tegen wit poeder en leed in stilte aan een verslaving. Een verslaving die hem zijn baan in het leger en uiteindelijk ook zijn sportcarriëre kostte.
  Einstein wist de wereld te bewegen met zijn relativiteitstheorie, maar ervoer ook de dreiging vanuit Nazi Duitsland, waar hij op een dodenlijst stond. Daarnaast heeft hij misschien zelfs een geheim z’n graf ingenomen, want niemand weet wat er met zijn eerste dochter is gebeurd. Die was als kind opeens verdwenen.
  En Tiger Woods. Het toonbeeld van ‘golfbalbeheersing’. En die beheersing compenseerde hij – zeg maar – met een seksverslaving.
 5. Nelson Mandela staat bekend om zijn warme, vriendelijke en positieve uitstraling. Terwijl hij in vroegere dagen het geweld niet schuwde. Weliswaar voor een goede zaak, maar toch.
 6. Chris Gardner, een effectenhandelaar in opleiding, verschijnt elke dag op de training netjes in pak. Niemand weet dat hij eerder van het werk gaat om zijn zoontje op te halen van de crèche en in een toilet op het station slaapt omdat hij dakloos is en geen kant op kan met zijn zoontje. Toch lukt ’t hem met veel doorzetten om plek in een daklozenopvang te vinden, zijn training af te maken en als enige van de 20 trainees een baan op Wallstreet krijgt.
 7. En alleen de beste vriend van die populaire jongen weet dat hij suikerziekte heeft en elke dag insuline moet spuiten. Het is een geheim, want als dit bekend wordt, is hij misschien niet meer zo populair.
 8. En zelfs Superman had een Achileshiel: Cryptonite.

Dus… ze voldoen geen van allen compleet aan de beschrijvingen van Van Dale. En toch worden de meesten gezien als helden. Toch zien wij ze als geslaagd en moedig en sterk en vaardig.

Wil je weten of je een held bent? Beantwoord dan de volgende vragen. Elk positief antwoord is 1 punt waard.

 1. Wanneer heb jij voor het laatst een fikse beoordelingsfout gemaakt?
 2. Leef je nog? Ga door naar vraag 3.
 3. Wanneer stond jij voor het laatst te bibberen van angst, toen je iets deed waar je heel erg bang voor was?
 4. Welke slechte gewoonte heb jij of welk geheim draag jij met je mee? Een gewoonte die je graag zou willen afleren, maar daar niet de kracht voor lijkt te hebben? Een geheim dat je graag zou willen delen, maar bang bent om anderen daardoor te verliezen?
 5. Heb je jezelf al kunnen vergeven voor de twijfelachtige manier waarop je vroeger omging met dingen die niet naar je zin gingen?
 6. Is het jou gelukt om goed te kunnen functioneren, ondanks de slechte omstandigheden waarin je verkeert of verkeerde?
 7. Schaam jij je voor iets in jouw leven, waar je helemaal geen schuld aan hebt?
 8. Wat is jouw Achilleshiel?

En? …..wat is je score? ….. 1 punt maar ?

GEFELICITEERD !!! JE BENT NU OFFICIEEL EEN HELD !!!


Wil je een e-mailtje ontvangen zodra ik een nieuw artikel plaats?


©2020 Praktijk "Zijn wie je bent"