Ik begeleid goed opgeleide,
zelfsturende vrouwen vanaf 30 jaar
bij het oplossen van emotionele blokkades,
zodat ze volledig uit de verf kunnen komen!

‘Wat ben jij emotioneel, zeg!’

Heeft iemand dat wel eens tegen je gezegd? En hoe voelde dat?
En heeft iemand weleens tegen je gezegd: ‘Wat ben jij evenwichtig, zeg!’ Hoe voelde dat dan?

De eerste opmerking heeft vaak een negatievere lading dan de tweede. De eerste opmerking wordt meestal eerder als verwijt gebruikt, dan de tweede. En hoe vaak verontschuldigt iemand zich niet, wanneer hij/zij emotioneel wordt.
Je gevoelens tonen – zoals boos of verontwaardigd zijn over iets, of juist verdrietig zijn en een traan moet laten – wordt over het algemeen als ongepast beschouwd. Het is niet gepast om te praten over je pijn, je verdriet, je verontwaardiging. Nee, dan word je niet als evenwichtig gezien, maar als zwak of nog erger… als zielig.

Met evenwichtig zijn wordt over het algemeen bedoelt dat je heel goed met dingen die op je af komen kunt omgaan. En met goed omgaan bedoelt men eigenlijk alleen de gewenste emoties tonen. Dus… lachen, het van je af laten glijden, je er niet druk over maken, et cetera…

Maar betekent evenwichtigheid niet dat je juist heel emotioneel bent? Dat je juist alle vier grote emoties kunt voelen en kunt hanteren. Dus juist blij, verdrietig, boos en bang kunnen zijn en dat allemaal in balans?

Want je kunt best boos zijn, zonder meteen een grote ravage aan te richten in de woonkamer. Want als dat je manier van boosheid uiten is, dan is het verstandig om aan ‘Anger Management’ te gaan doen.

Je kunt ook verdrietig zijn zonder weken lang je bed niet uit te komen en de gordijnen gesloten te houden. Want als dat je manier van verdrietig zijn is, dan is het verstandig om even te checken bij je huisarts of je niet depressief bent.

Je kunt ook bang zijn zonder jezelf steeds bibberend in de kast op te sluiten. Want als je zo met angst omgaat, dan is het verstandig om hulp te zoeken.

En je kunt ook blij zijn zonder… eh… eh…tja.. volgens mij is blij zijn het enige wat je nooit teveel kunt doen. Je kunt hooguit iemand vervelen met je brede glimlach en je enthousiaste gezang en gehuppel, maar… dat is dan eigenlijk het probleem van de ander.

Nee, blij zijn kun je nooit buiten proportie doen. Dus: dam NOOIT je blijdschap in! Geniet er met volle teugen van!

Zodra emoties onderdrukt worden gaat het op den duur mis. Uiteindelijk komt het wel naar buiten, maar vaak in de vorm van geweld: verbaal of fysiek. Of allebei.

In deze passionele voordracht vertelt Eve Ensler hoe onderdrukken van emoties leidt tot geweld en hoe geweld het onderdrukken van emoties weer in de hand werkt. Maar ze vertelt ook hartverwarmende verhalen van meisjes over de hele wereld die schokkende tegenspoed en geweld hebben meegemaakt en overwonnen.

Laat je niet afleiden door de term ‘meisjescel’, concentreer je maar op de boodschap. 🙂

Ik wil je wel even waarschuwen dat sommige dingen die Eve Ensler vertelt zeer schokkend kunnen zijn. Daarom heb ik ook zitten nadenken of ik deze voordracht wel zou delen met je. Dus als je van jezelf weet dat alleen het horen vertellen over ernstige delicten je van je stuk kan brengen, moet je deze video misschien overslaan.

Waarom ik hem toch deel is omdat deze video prachtig illustreert hoe krachtig je kunt zijn als je accepteert wie je bent. Een vrouw. Emotioneel. En dat wat je ook hebt meegemaakt, je de kracht hebt om het te overwinnen en volledig uit de verf te komen. Ik heb je inspiratie beloofd via mijn Hartversterkertjes en dit is inspiratie pur sang.

Laat je inspireren en doe kracht op door dit verhaal. En gebruik die inspiratie en kracht om jouw dieptepunten te helen. Hoe ‘onbelangrijk’ ze ook lijken. Je hebt er recht op om ze aandacht te geven en om ze te genezen. En dan zet je je reis voort… om te gaan doen wat je wilt doen en te zijn wie je echt bent.

Misschien heb je zelf heftige emoties, die je niet laat zien om anderen niet af te stoten. Maar ondertussen breekt het onderdrukken van die emoties je wel op. En ervaar je dat je energie lekt, omdat je niet helemaal jezelf kunt zijn.

Staan je emoties (of het gebrek eraan) je in de weg om uit de verf te komen? Hoe voelt dat?
En… wat wil je?


Wil je een e-mailtje ontvangen zodra ik een nieuw artikel plaats?


©2021 Praktijk "Zijn wie je bent"