Ik begeleid goed opgeleide, zelfsturende vrouwen vanaf 30 jaar bij het oplossen van emotionele blokkades, zodat ze volledig uit de verf kunnen komen!

Ken je deze nog?

Ik zou zeggen… ga staan… gooi je haren los…- of als je die niet hebt – gooi je heupen los en laat je even gaan!

En? Voel je je beter na dit filmpje?

Als je je niet optimaal voelt omdat je je zorgen maakt of omdat er dingen fout zijn gegaan, dan is het advies van het filmpje erg bemoedigend. Maar het lijkt ook heel eenvoudig. Te eenvoudig?

‘O, dus als ik me zorgen maak, dan los ik dat op door dat gewoon niet meer te doen… maar dan is het probleem toch niet weg?’

Ja en Nee.

Ja
Om de een of andere reden is het algemeen geaccepteerd om negatief te reageren op dingen. Als het regent, baal je. Als de zon schijnt, vind je het te warm. Als de bus twee minuten te laat is, is het niet goed. En als hij twee minuten te vroeg is, ook niet.

Maar als we dan even stilstaan bij ‘het probleem’, dan zien we al gauw dat die er niet is. Want wat is er nou zo erg aan regen of zon? Of te vroeg of te laat? Hoe erg ga je achteruit in je levensverwachting, als je de bus mist? Ja… het is vervelend. En ja, je mist je aansluiting en komt te laat op een afspraak. Maar… is dat niet op te lossen met een telefoontje? En aan het eind van de dag… leef je dan nog? En eet je nog? En heb je nog je huis? Ja? Wat is dan het probleem?

Meestal is het goed om gewoon eerst te doen, al is het tegen je gevoel in. Dus als je je zorgen maakt, maak je de keuze om dat niet te doen. Je zet een glimlach op en begint bovenstaand liedje te neuriën. Ook al is het tegen je gevoel in. Als je dat volhoudt, merk je dat je stemming gaat veranderen. En aan het einde van de dag, herinner je je dat je je ’s ochtends nog zorgen maakte over iets… maar dat je niet meer weet over wat.

Dus meestal helpt het om het gedrag te vertonen van het gevoel dat je wilt hebben. Als je blij wilt zijn – omdat je dat niet bent – kun je dus kiezen om het wel te zijn door je blij te gedragen. Want dan volgt je gevoel je intentie. De intentie om blij te zijn. Dit werkt meestal.

Meestal… dus niet altijd. Dan komen we bij het ‘Nee’.

Nee
Als jouw zorgen of jouw neerslachtige stemming voortkomen uit een echt probleem (depressie, onverwerkte emoties, etc), dan is het advies om ‘gewoon blij te zijn’ niet handig. Nee, sterker nog. Het maakt het alleen maar erger, want je ontkent dan jezelf. En je ontkent je behoefte. Namelijk: gezien en gehoord worden in jouw pijn.

Stel dat je je zorgen maakt om je inkomen. Aan het einde van elke maand krijg je hartkloppingen, terwijl er genoeg op je rekening staat. Iedereen zou tegen je kunnen zeggen: ‘Waar maak je je nou druk om? Je hebt geld genoeg.’

Dus je besluit om je geen zorgen te maken… maar het werkt niet. Het blijft broeien, het blijft je bezighouden. En wanneer je dan stopt en de keuze maakt om te kijken wat er achter die zorgen ligt en wanneer dit is begonnen, kom je er achter dat je dit gevoel sinds je zesde jaar hebt, toen je vader jullie gezin opeens verliet en je moeder met schulden achterliet.

Je moeder moest elke maand de eindjes aan elkaar zien te knopen en jullie moesten op alles en nog wat bezuinigen. En dat heeft een enorme impact op je gehad. Zo een impact, dat je nu in je volwassen leven nog steeds in die stand van overleven staat, terwijl je een goede baan hebt en genoeg geld.

In dit voorbeeld helpt luidkeels “Don’t worry, be happy” zingen niet. Want een echt probleem kun je niet oplossen door het te overschreeuwen. Een echt probleem kan je alleen oplossen door het onder ogen te zien en het te verwerken.

Dus pas als je de gebeurtenis van toen je zes was verwerkt hebt, zul je aan het eind van de volgende maand in staat zijn je gevoel van ongemak te veranderen, door je ‘gewoon’ geen zorgen te maken en wél blij te zijn. En dan werkt het wel.

Raakt dit verhaal je? Heb je bij jezelf gemerkt dat het voor jou niet werkt om ‘gewoon’ te doen of er niets aan de hand is? Wat houd je tegen om je eigen stemming te veranderen? Waarom lukt het je niet ?


Wil je een e-mailtje ontvangen zodra ik een nieuw artikel plaats?


©2024 Praktijk "Zijn wie je bent"