Ik begeleid goed opgeleide,
zelfsturende vrouwen vanaf 30 jaar
bij het oplossen van emotionele blokkades,
zodat ze volledig uit de verf kunnen komen!

Voetstappen in het zand?

Je hebt het vast wel eens gehoord. Het gedicht 'Voetstappen in het zand'. Het gaat over een droom die iemand heeft dat hij over het strand loopt en dan achterom kijkt. Hij ziet twee paar voetstappen. Die van hem en die van God. Hij kijkt om naar zijn leven en ziet dat in de moeilijke tijden er maar 1 paar voetstappen is. Wanneer hij vraagt aan God waarom Hij hem verlaten had in die moeilijke tijd, antwoordt God dat Hij er wel was en hem gedragen heeft.

Het is een heel mooi gedicht. Een hele troostvolle ervaring…

in ieder geval voor de persoon in kwestie.

Maar wat als je geen troost ondervindt van dit gedicht? Als je er alleen maar boos of verdrietig van wordt, omdat het door anderen (hoe goed bedoeld ook) gebruikt wordt als antwoord op jouw problemen, op jouw pijn? Als je er boos of verdrietig van wordt, omdat men vindt dat jij ook op die manier naar jouw problemen en jouw pijn moet kijken?

Deze droom was een antwoord op de pijn of vraag van degene die de droom heeft ontvangen. Het is niet een antwoord voor iedereen. Natuurlijk zijn er mensen die ook baat hebben bij deze droom, maar het is niet hun droom. En jammergenoeg wordt zo'n droom opeens verheven tot waarheid. Tot antwoord op ieders vragen.

Maar misschien draagt 'God' niet iedereen in moeilijke tijden. Voor de ene persoon is het misschien niet handig om gedragen te worden, omdat zij juist moet ontdekken hoe sterk ze is om op eigen benen te staan. Voor de andere persoon is het misschien niet handig dat God ingrijpt, omdat hij anders nooit zal leren naar zijn hart te luisteren. Misschien is voor een derde persoon de idee dat God hem verlaten heeft in moeilijke tijden juist de impuls die hij nodig heeft om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen leven.

Het is een collectieve aanname geworden dat het beste dat ons kan overkomen is gedragen worden door God. Maar is dat ook zo? En geldt dat voor iedereen? Het geldt in ieder geval voor de droomontvanger. Misschien heeft God meer vertrouwen in ons, dan wij in onszelf.

Wees niet bang om je eigen antwoorden te vinden. Wees niet bang om geen genoegen te nemen met antwoorden die voor anderen bestemd waren. Jij bent uniek. Bij jou horen jouw specifieke antwoorden. Jouw antwoorden. Die jij alleen kunt vinden. Wees niet bang om naar jezelf te luisteren, naar je hart te luisteren. En als anderen zeggen dat je niet wilt luisteren, omdat je vindt dat hun antwoord niet bij jou past, wees niet bang om dat te negeren. Jij bent wie je bent. Omarm dat. Altijd.

Welk antwoord heb jij voor jezelf gevonden waar je weerstand opmerkt van anderen? Wat doe je dan? Bijstellen? Twijfelen? Blijven staan? Wat wil je?
Neem contact met me op als je begeleiding wilt bij dit proces


Wil je een e-mailtje ontvangen zodra ik een nieuw artikel plaats?


©2020 Praktijk "Zijn wie je bent"