Ik begeleid goed opgeleide,
zelfsturende vrouwen vanaf 30 jaar
bij het oplossen van emotionele blokkades,
zodat ze volledig uit de verf kunnen komen!

Hoe je kunt lijden onder een leider.

Vandaag kwam het bericht dat Kim Yong Il is overleden. Op het journaal is te zien hoe de Noord-Koraanse staatstelevisie dit nieuws naar buiten brengt. Met een trillende stem en tranen in de ogen, deelt de Noord-Koreaanse nieuwslezeres de bevolking en de rest van de wereld mee dat de ‘grote leider’ is gestorven.

Telkens worden beelden getoond van hele bevolkingsgroepen die massaal rouwen en zich geen weg weten met hun verdriet. Fascinerend.

Fascinerend is ook de kracht van de media. Want in eigen land was Kim Yong Il ‘hun grote leider’, maar daarbuiten waren andere verhalen bekend. In Noord-Korea zorgde de Staatstelevisie voor wat de mensen (moesten) geloven. En in het ‘vrije westen’ zorgen de media wat wij (moeten) geloven van Noord-Korea en de rest van de wereld.

De waarheid ligt vast ergens in het midden. En daar gaat het mij nu even niet om.

Waar het mij om gaat is het volgende:

ik zag namelijk in één van de vele nieuwsverslagen over het overlijden van Kim Yong Il, een huilende vrouw in een viswinkel staan. Ze hield een pakketje vissen vast, die ze van haar leider had gekregen. In tranen vertelde ze dat ze geen idee had hoe ze verder moest met haar leven, omdat deze man het volk was komen te ontvallen.

Noord-Korea is een groot land. De problematiek is ook groot, omdat er zoveel mensen bij betrokken zijn.

Maar op kleine schaal gebeurt dit natuurlijk ook. In sommige relaties is er disbalans. Iedereen kan wel een gezin of een relatie noemen, waarbij duidelijk te merken is dat 1 persoon de boventoon voert op een negatieve manier.

De anderen ervaren een beperking, maar zijn zich er misschien niet van bewust. Ze leven op een manier waarbij er continue rekening gehouden moet worden met die ene persoon, want anders is er grote stress.

De Noord-Koreaanse vrouw in de viswinkel ‘kon niet meer verder’ met haar leven. Ze toonde zich afhankelijk en een slachtoffer. Energie-arm.


Is er iemand in jouw leven met wie je onbewust continue rekening moet houden, puur uit zelfbehoud? Iemand die aan jou energie onttrekt, omdat je steeds onbewust bezig bent met haar/zijn welzijn? Als dat zo is…. hoe voel je je daarover? En…. wat wil je ermee?


Neem contact met me op als je begeleiding wilt bij dit proces.


Wil je een e-mailtje ontvangen zodra ik een nieuw artikel plaats?


©2019 Praktijk "Zijn wie je bent"